HTML

egy kisváros élete

A blog Biatorbágy kisváros sajátos közéleti eseményeit kommentálja, keresi a településen zajló társadalmi válság okait, és kutatja a problémákból kivezető utat. Egy jobb sorsra érdemes előváros gondjai és szépségei.

Friss topikok

Linkblog

Ismerős nélkül nem megy...

2008.11.25. 21:25 körösladányi

 

- Van valamilyen ismerőse Bicskén? – kérdezte a telefonban a Saubermacher ügyintézője.
- Nincs, de miért fontos ez? Én Biatorbágyról szeretném elszállíttatni a nyárról megmaradt beltéri falfestékemet – értetlenkedtem.
- Bicskén hamarosan begyűjtjük a veszélyes hulladékot. Ha akadna valaki helyben, akinek oda tudná adni a festéket, attól átvennénk – érkezett a megfejtés. – Van ismerőse?
- Nincs.
- Akkor nem tudunk segíteni.
 
Jobb esetben a fenti párbeszédben lesz része annak a naív, nem evilágra való biatorbágyi polgárnak, akit nem visz rá a lélek arra, hogy a kukába tegye az előírások szerint szigorúan külön gyűjtendő veszélyes hulladékokat. A polgármesteri hivatal ügyfélszolgálatánál ugyan állítottak fel olyan edényt, amelyik fogadja a lemerült elemeket, de ezen felül semmi: nincs hova tenni a lejárt gyógyszereket, vagy éppen a festékes nejlonokat, vödröket. Illetve van, és ez a hely a hagyományos kuka, ahonnan más hulladékkal összekeveredve érkezik a telepre a vízbázist, talajt veszélyeztető, mérgező szemét. Előírások ide, vagy oda, ez most a megoldás, ami láthatóan senkit sem zavar.
Én viszont szeretném, ha zavaró lenne ez a megengedhetetlen állapot, ezért úgy döntöttem, kivárom azt az időt, amikor végre Biatorbágyon is lesz veszélyes hulladék gyűjtés. A festékes vödrök a pincében várják türelmesen ezt a pillanatot. Első lépésként ma állampolgári bejelentést adtam be írásban a képviselő-testület november 27-i ülésére. Íme:
 
Biatorbágy Város Képviselő-testülete részére
 
Tárgy: állampolgári bejelentés a Képviselő-testület 2008. november 27-i ülésére
 
Tisztelt Képviselő-testület!
 
A nyár folyamán végeztük el feleségemmel közösen a lakás tisztító festését. A munkálatok után maradt, beltéri falfestéket tartalmazó edényeket, illetve műanyag szerszámokat nem helyeztük el a háztartási hulladékot tartalmazó kukákba, mert ezek veszélyes hulladéknak minősülnek. Július óta sikertelenül próbáljuk rávenni a Saubermacher Kft.-t arra, hogy a veszélyes hulladékot vegyék át tőlünk, először türelmet kértek, majd legutóbb közölték: Biatorbágyon nem kerül sor a háztartásokban keletkező veszélyes hulladékok összegyűjtésére sem szervezett, sem más formában, mert a város önkormányzata azt nem rendelte meg tőlük. A Saubermacher Kft. bicskei ügyfélszolgálatán egyúttal azt tanácsolták, hogy kezdeményezzük az önkormányzatnál a veszélyes hulladék-szállítás megrendelését, és egyúttal tudatták azt is: nem mi vagyunk az egyetlenek a városban, akik ezt igényelnék.
 
Ezen információk alapján ezúton kezdeményezem Biatorbágy Város Képviselő-testületénél, hogy rendelje meg a Saubermacher Kft.-től a háztartásokban keletkező veszélyes hulladékok összegyűjtését, és ezt a szolgáltatást – évente egy alkalommal előírva – foglalja bele a szolgáltatóval kötendő szerződésbe is. A lejárt rúd- és gombelemek elhelyezésére ugyan rendelkezésre áll egy gyűjtőedény a Polgármesteri Hivatal ügyfélszolgálatánál, de a lejárt permetszerek, gyógyszerek, festékek, vagy éppen az akkumulátorok meggyőződésem szerint jelenleg a többi hulladék között végzik, vagy éppen a város határában, a természetben. Ez az állapot tarthatatlan és megengedhetetlen. Környékünkön, például Budaörsön, vagy Bicskén már megoldották a veszélyes hulladék szervezett összegyűjtését. Ilyen szolgáltatást – ott, ahol megrendelik – a Saubermacher Kft. is üzemeltet.
 
Állampolgári bejelentésemben kezdeményezem azt is, hogy a jövő évi szolgáltatási szerződés tárgyalásakor Biatorbágy Város Képviselő-testülete változtasson a zöldhulladék-szállítás jelenlegi rendjén. Ilyen szállításra tavasszal is szükség lenne, ősszel pedig az ideinél (október 30.) korábban meg kell kezdeni a lehullott falevelek ingyenes szállítását. Ebben az évben a szolgáltatás megkezdése előtt a lakosság a falevelek egy jó részét eltüzelte, hiába tiltja a környezet védelméről szóló önkormányzati rendelet ezt a tevékenységet. Jövőre szélesebb körű, és egyértelmű tájékoztatásra volna szükség, korábbi kezdésre, és többszöri szállításra az idei kettőnél. Emellett a zöldhulladék őszi szállításának november közepén kell befejeződnie, mert az idei második, november 6-i szállítás után még bőven maradt a fákon falevél. De bevezethető volna a budaörsi gyakorlat is, ahol a BTG Kft. rendszeres zöldjáratot működtet a településen.
 
Kérem javaslataim napirendre tűzését, és a felvetett problémák megoldását.
 
Biatorbágy, 2008. november 25-én
 
Vannak még lépések a tarsolyban, ha ezzel nem érek el eredményt, de előbb lássuk a fogadtatást. Vajon tényleg az lesz, amit Dodi54 mond, azaz széllel szemben…? Ezt a véleményt idézte a minap a telefonban Varga László önkormányzati képviselő is, aki azzal hívott fel, hogy olvasta a blog bejegyzéseit, és a jegyzőnél már rá is kérdezett a szemétszállítási problémákra. Állítólag jövőre teljesen új tartalmú szerződést kötnek az idei szolgáltatás tanulságai alapján. Majd meglátjuk. Mint köztudomású, gyümölcséről ismerszik meg a fa.
 
Annyit szolgálati közleményként még közzétennék, hogy eddig sem volt túl sok bejegyzés részemről, a jövőben sem lesz sokkal sűrűbb a jelentkezésem, viszont szándékomban áll kilépni a hulladék-témakörből. Most december 15-ig függ a nyakamon egy határidős munka, addig is LiuKang-ot kérném fel szerzőtársnak, hogy egy bejegyzésben ismertesse meg velünk a sikeresen működő, közösségivé vált önkormányzati portál példáját, hogy aztán ismét javasolhassunk sokszor csak egymással foglalkozó képviselőinknek valami értelmeset.

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://biatorbagy.blog.hu/api/trackback/id/tr88788632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

didus 2008.11.27. 09:06:58

Mint már Dodinak jeleztem a Viadukt Lakópark fórumán, szerettem volna egy már bejáratott honlapon létrehozni egy chat fórumot, de ehhez némi informatikai tudásra lenne szükségem. Választ nem kaptam, talán LiuKang segíthet. Dreamweaver CS-t használok. Egyelőre az e-mailen érekezett leveleket kézzel tudom feltenni. Az eredmény a www.hajrabiatorbagy.hu honlapon láthatók. Az önkormányzat most ír ki milliós pályázatot önkormányzati portál kialakítására. Lásd Önkormányzati híradó. Jó lenne hamarabb egy véleményformáló fórumot kialakítani. A mi véleményünk szerint, és nem az önkormányzatban ülő fafejűek moderálása szerint

didus 2008.11.27. 09:07:34

Nem csak ez az ügy szemét ügy Biatorbágyon.

LuiKang 2008.12.01. 15:27:55

Kedves Didus!

A nevem nem LiuKang, hanem LuiKang, a hasonlóság nem véletlen, de csak hasonlóság. :)

Chat-fórumot egy meglévő - akár ingyenesen is használható, konfigurálható (persze ehhez sem árt egy kis szakmai ismeret) - fórummotorral érdemes nekiállni, nem kell alapról felépíteni egy saját fórumot.

Hogy milyen önkormányzati portált szertnének, illetve a pályázókat milyen szempontok alapján ítélik meg, illetve mit fognak elkészíteni, mi áll az ajánlatban, az egy dolog.
Egy honlap nem attól lesz jó, hogy csilli-villi motorja meg grafikája van, akár még a mostani is jó lehet.

Ami használhatóvá teszi, az a tartalom, a folyamatos frissítés, remélem erre is kiterjed a pályázó.

Ami szemet szúrt, hogy önkormányzati portál létrehozásában szerzett tapasztalat is szükséges a pályázathoz, nem tudom például erre mi szükség van.
Ha jó oldalt csinál egy pl. helyi cég (nem kellene preferálni?), aki honlap-készítéssel foglalkozik, más portált csinált már, csak épp önkormányzatit nem, az miért nem jó? :S

LuiKang 2008.12.01. 15:28:45

Kedves Körösladányi!

A levelet köszönöm én is, hogy feladtad, kiváncsi leszek a válaszra is.

A felkérést köszönöm, készül az anyag, postázom.

MGT 2008.12.14. 15:21:52

Pályáztunk mi is és úgy gondolom meg van a szakmai hátterünk is. Az érdekessége a dolognak, hogy 2 éve bekértek tölünk egy ajánlatot amit válaszra sem méltattak pedig elment a szerkesztéssel vagy két nap.

A mostani mezőnyben a 2 helyet kaptuk:-( Fogalmam sincs hogyan döntötték el, az elsö helyen levö cégnek nem találtam egy darab referenciáját sem sehol.

A pályázatunkban nem volt grafikai vázlat, úgy gondolom, hogy ezt csak egy megfelelöen kialakított struktúra alapján lehet elkészíteni.

A motor az saját lett volna, 9 éve dolgozunk rajta, több tucat kisebb nagyobb cégek használja. Semmi csilivili, csak a lényeges dolgok és erös stabilitás.

Kiváncsian várom az új honlapot, remélhetöleg ez a consulting cég jobb lesz mint az elöző consulting cég. És azt is remélem, hogy az önkormányzatnak van megfelelő tanácsadója, a pályázat kiírása nem ezt tükrözte.

Manátusz 2009.01.17. 22:59:08

Tovább folytatódik a Saubermacher információ visszatartása. 01.06-án délelőtt az egyik ismerősünk hívott fel, hogy hallottuk-e, hogy zsákokat osztanak ma a hivatalban, amiben a szelektíven gyűjtött műanyag és fém hulladékjainkat lehet kitenni meghatározott napokon. Nem hallottuk, de ezen már meg sem lepődtem, hiszen szerény kis utcánk vmi miatt fekete listán lehet a szemétszállító cégnél, mert se a szemmétszállítási napok változásáról, sem a zöldhulladék elszállításának időpontjairól nem kapunk értesítést, sőt el sem szállították a zöldhulladékot azoktól, akik mégis kihelyezték. Természetesen elkezdtem utána érdeklődni a dolgoknak, és lám tényleg igaz a hír, sárga zacsikat osztanak 5,6,7-én. Gyorsan e-mail az összes biai ismerősnek. Aztán a hivatalból sikerült egy "Hírlevelet" elhoznom, amiben felhívják a változásokra a figyelmemet, majd 16-án megérkezett az Önkormányzati Hiradóval is. Tán egy kicsit későn! Mivel természetkedvelő és környezetvédő fajtához tartozom, érdekel, hogy hogyan is változik a hulladékgazdálkodásunk, de a két iromány nem ad választ a sok-sok felmerülő kérdésemre. Férjem rákeres a Sauberesek honlapjára, hátha kapunk válaszokat, de semmi említésre méltó nincs rajta. Tovább folytatja a kutakodást, és nagyon jó példákat lát arra, hogy egy szolgáltató az önkormányzattal karöltve, hogyan is tudná a lakosság figyelmét felhívni a szelektív gyűjtésre, és egyáltalán a kultúrált szemétkezelésre. Nagyon sok probléma van kis településünkön, az új szállítási rend óta. A külterületeken teljes a zűrzavar. Egyik fél sem informálja megfelelően a lakosságot. Azt gondolom, nem túl jó, hogy az önkormányzat ennyire ki akar vonulni ebből az ügyből, és mutogat a hulladékszállítókra, hogy az ő dolguk lenne az informálás. Mindannyiunk problémája, jó lenne már vmi normális megoldás, és megfelelő tájékoztatás.

Manátusz 2009.01.17. 23:02:56

Még egy infó, bár talán az Önkományzati Híradóból most már sokan értesültek jan 24-én szombaton veszélyeshulladék leadás lesz 9-10,30 biai suli, 10,45-12,15 vasútállomás melleti parkoló.

MGT 2009.06.15. 23:46:03

Kiváncsian várom az új portált, elég sok idő eltelt...
süti beállítások módosítása