HTML

egy kisváros élete

A blog Biatorbágy kisváros sajátos közéleti eseményeit kommentálja, keresi a településen zajló társadalmi válság okait, és kutatja a problémákból kivezető utat. Egy jobb sorsra érdemes előváros gondjai és szépségei.

Friss topikok

Linkblog

Egy jó példa, ami ragadós is lehetne - Lui Kang bejegyzése

2008.12.02. 14:55 körösladányi

 

Először is köszönöm a bizalmat, nem vagyok egy újságíró, csak egy-két ötletem és gondolatom van egy helyi, közéleti portál és fórum létrehozása kapcsán.
Fontosnak tartanék egy ilyen oldalt, ugyanis a mostani képviseleti rendszerű demokráciából szerintem pont azokat hagyják ki a legtöbbször, akiket képviselni kellene. Szakszervezetek, egyesületek is próbálnak hangot adni ennek, de ők is csak csoportokat képviselnek, az egyén semmit nem ér manapság. Négyévente választunk, akkor ígéretek hangzanak el, próbálunk nagyjából a saját értékrendünknek és gondolkodásunknak megfelelően választani egy embert, vagy pártot. Aztán meghallgatjuk négy év múlva, mi mindent csinált, de hogy azt hogyan, és mit nem, mi maradt el, mi az, amivel igazán lehetett volna foglalkozni, arról gőzünk sincs.
Felmerül egy igény? Látunk valamilyen furcsaságot, javítható területet? Hát várunk a képviselőinkre, hogy talán eszükbe jut ugyanez. De ha épp azon az utcán soha nem járnak, amit mi viszont látunk nap-mint-nap, hogy balesetveszélyes, és valamit kezdeni kellene vele? Írjunk levelet, fogalmazzunk hosszú leírást, miközben egyrészt lehet, hogy már foglalkozik vele valaki, vagy rosszabb esetben kapunk egy sablon választ, talán még meg is köszönik, majd nem történik semmi. Mindenesetre foglalkozni kell vele olyan módon, amihez a mai világban már nagyon nem fűlik az embernek a foga.
Talán ezeket a szempontokat is figyelembe véve született meg egy jó példa, Telki Fórum néven, amit a http://www.telkiforum.hu/ címen érhetünk el. Annyit mindenképp tudni kell, hogy az oldalt a polgármester és egy pár ember üzemelteti, de nem hivatalos oldal, Telkinek van saját oldala is. Érdemes körülnézni rajta. Egyszerű, mégis átlátható oldal, a középső menüből sok érdekes dolgot találunk meg:
Hírek, események – alap dolog. Helyi cégek, bemutatkozása, nyitvatartása, telefonszáma – ezt nagyon hiányolom nálunk. Civil szervezetek, Intézmények, Művészek adatai, elérhetőségei, bemutatkozási lehetőséggel – szintén! Természetesen az oldal akkor hasznos, ha nem csak a lehetőség van meg a működtetésére, hanem valaki rendszeresen foglalkozik is vele, hogy fel legyen töltve. Akár önmaga, az üzemeltető keresi fel az egyes intézményeket, művészeket, megírja a bemutatkozást egy kis interjú után, stb.
De nézzük tovább! Szavazások – könnyen lebonyolítható véleménynyilvánítás. Talán ezt nem kell részleteznem. S hát természetesen a fórum. Ahol bárki elmondhatja véleményét, leírhatja gondolatait, ötleteit, észrevételeit. Felkerülnek közügyek, amit a fórumozók véleményezhetnek, megírhatják meglátásaikat, ellenjavallataikat. A telki kezdeményezésben a polgármester és egyéb képviselők rendszeresen hozzászólnak a témákhoz, új témákat indítanak (leírással, és vélemény-kéréssel).
Viszont ez sem működik magától, nem elég a lehetőség biztosítása, hogy bárki szabadon írogasson, új topicokat kezdjünk már átbeszélt témákról, offtopic-oljunk (témába nem illő bejegyzések írása), és személyeskedjünk, acsarkodjunk. Egy jól működő fórumhoz több moderátor is szükséges. Arányosan a fórumozók aktivitásával.
Átláthatóvá, könnyen kereshetővé kell tenni a fórumot a felvetések témáinak csoportosításával, az eredmények egyértelmű szétválasztásával, lejárt témák lezárásával, archívumba illesztésével. Offtopic hozzászólások megfelelő mederbe terelésével, akár áthelyezéssel, és természetesen a szükségszerű figyelmeztetésekkel, moderálással.
A példa tehát adott, a megvalósításhoz is vannak eszközök. Ami szükséges, 2-3 (vagy több) elvetemült egyén, aki létrehozza, feltölti tartalommal, majd köröket fut a népszerűsítéséért, azután (szerintem ez a legnagyobb munka), üzemelteti az oldalt.
 
Lui Kang

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://biatorbagy.blog.hu/api/trackback/id/tr31799800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

didus 2008.12.02. 17:14:41

No akkor konkrétan, hogy ne beszéljünk el egymás mellett. Egy több éves, Biatorbágyon a látogatottság alapján a Krónika példányszámát meghaladóan látogatott honlaphoz kéne, fórumot szerkeszteni, hogy ne osszuk meg erőinket, is legyünk véleményformálók. Körösladányi bizonyára be tudja neked mutatni az adott honlapot.

LuiKang 2008.12.03. 09:41:22

Kedves Didus!

Természetesen egyelőre semmi tervem nincs arra vonatkozólag, hogy a fentiek hogyan valósuljanak meg, a fenti elképzelés nem egy magánfórum, men magán-blog.

Van tippem, melyik honlapról van szó, és éppen ezért személy szerint nem tartom túl szerencsésnek a telkihez hasonló elképzelés megvalósítását ilyen formán.

A fentiekben leírtak olyan portált és fórumot mutatnak be, amelynek alapja semmi más, csak Biatorbágy. Az odalátogatókat a közös lakhely, a közös élettér, a közös gyökér kell összekösse, nem pedig ideológiák, vallási vagy párt hovatartozások.

Ezzel nem azt mondom, hogy a fórumon ezek nem szerepelhetnek, sőt, kell is nekik.

De a honlap és a fórum magjának Biatorbágyról és az ott élőkről kellene szólnia, lehetőséget biztosítva minden ottélőnek a saját ügyeink alakítására.

Kicsit profán leszek, de talán így konkretizálhatnám, egy ilyen oldalnak olyannak kell lennie, amiről soha nem hangozhat el, "ó, az a fideszes honlap", "oda nem megyek, az mszpseket hallgatni", "á, ott a keresztények papolnak".

didus 2008.12.04. 08:49:45

Kedves LuiKang!
Alaposan félretértettél, és több doologban kénytelen vagyok ellenvéleményt nyilvánítani.
Először is, az ideológiai semlegesség egy szadeszes maszlag, ilyen nem létezik. Ez Karinthyval mondva olyan, hogy "Csinos lány férjet keres kis hibával: csak egy kicsit terhes"
De van komolyabb idézet:
"Tudok cselekedeteidről, hogy nem vagy sem hideg, sem forró. Bárcsak hideg volnál, vagy forró! Így mivel langyos vagy, és sem forró, sem pedig hideg:
kiköplek a számból." Ha kitalálod a forrást, bingó!
Nem érdekel, hogy a pénzen mozgatott önkormányzati képviselők mit csinálnak. Én a honlapunkon saját fórum létrehozásához kértem informatikai segítséget.
Remélem nem a Füzes honlappal tévesztettél össze, akik helyi közéleti lapként deklarálják magukat, de gondosan titkolják, hogy valójában kik szerkesztik.
A mi honlapunkon - címét kérd Kőrösladányitól - nyiltan vállalom felfogásunkat, emellett minden vélemény ami a kulturált erkölcsi színvonalat megüti megjelenhet, és helyet biztosít minden civil megmozdulásnak. Nézd meg, legnyagyobb felületet például a VIADUKT SE focistái vagy a tarokkosok kapják. Kellemes böngészést.

LuiKang 2008.12.04. 16:59:23

Kedves Didus!

Tényleg nem megbántásból mondom, ne haragudj, de azt hiszem a félreértés a te oldaladról történt.

Én az Ünnepi kukakiállítás cikkben tettem egy ilyen hozzászólást: "Pár kistelepülésről tudok, ahol az online közösség nagyon aktív, a települést érintő dolgok mind megtalálhatóak fenn, a fórum moderálva - de nem szájbefogva, rendszerezve, sok hozzászólással, lakosok véleményeivel, saját szemszögük leírásáva."
biatorbagy.blog.hu/2008/10/26/unnepi_kukakiallitas?fullcommentlist=1#c3992642

Körösladányitól pedig kaptam egy felkérést:
"LiuKang-ot kérném fel szerzőtársnak, hogy egy bejegyzésben ismertesse meg velünk a sikeresen működő, közösségivé vált önkormányzati portál példáját"

Ne haragudj, hogy nem a ti fórumotok megvalósításáról írtam...

És engedd meg, hogy reagáljak az ideológiai semlegességre is, mert máris szadeszes maszlagnak titulálsz egy ellenvéleményt, holott szerintem át sem gondoltad, mit írok, de inkább az a valószínű, én nem voltam elég világos.

Olyan oldalra és fórumra van szerintem szükség, mint amilyen pl. egy Windows operációs rendszer. Amely megadja a működéshez a keretet, lehetőséget biztosít különböző feladatok elvégzésére, de a tartalmat a felhasználó adja, nem pedig a szolgáltató.

Nem ítélem el a ti oldalatokat, ezt azért hozzátenném, de maga a cím, illetve a vállalt ideológia (egyetértek, sajnos) már riasztó - (tudom, hogy nem kellene, de az) több ember részére, és már nem érezheti mindenki magáénak, ha az oldallal alapvetően nem ért valamiért egyet.

Feltételezem, hogy a telki fórumot megnézted, az a példa ez, a keret CSAK annyit ad, hogy TELKI dolgairól kell szó essen, és az oldal TELKI ügyeivel foglalkozik, bármilyen ideológia mentén is gondolkozzanak résztvevői.

LuiKang 2008.12.05. 09:39:34

No, a szösszenetet félretéve, az önkormányzat pályázata a honlap-készítésről hogyan érhető el?

A benyújtott pályázatok nyilvánosak? Meg lehet nézni azokat? Bele lehet egyáltalán szólni, ha valami érdekességet találunk?
(Bár feltételezem, hogy szakértők is ülnek a bíráló-bizottságban, de azért ha már így belementünk a brain-stormingba, kiváncsi lennék)

körösladányi 2008.12.05. 16:39:31

Didus és Lui Kang (most helyesen írtam)!

Fékezzetek, mert teljesen két malomban őröltök. Lui Kangtól "mindössze" technikai segítséget kért Didus annak érdekében, hogy egy civil szervezet és leginkább általa működtetett honlapon többletszolgáltatást indíthasson. Semmi többről nem volt szó az én értelmezésem szerint, arról meg végképp nem, hogy a Telki példa alapján szeretné átvariálni a honlapját. A félreértést bizonyára az okozza, hogy Didus a fenti poszthoz írt, ami egy jó össztelepülési portál ismérveit taglalja, és a szerző azt hihetette, hogy a témához szólt hozzá, miközben egy másik poszton elkezdett beszélgetést folytatott tovább. Tehát Lui Kang kérlek, hogy csak abban a bizonyos "motorban" segíts, többen nem kell.

Ami pedig a bejegyzés témáját illeti:ha jól láttam valahol, már megvan a nyertes. Majd utánanézek.

LuiKang 2008.12.06. 16:57:24

Kedves Beszélgetőtársaim!

A kérés most először, eddig csak "kéne" meg "talán segíthet" hangzott el, amire egyébként válaszoltam is.

Elnézést, ha kissé túlreagáltam a dolgot, dehát engem a fenti téma izgat jobban, és talán ez a hely a fenti téma megbeszélésére való.

Ha a civil szervezet fórumáról kellene egyeztetni, nem utasítok el semmilyen megkeresést.

Manátusz 2009.01.17. 22:27:47

Nagyon jónak tartanék egy olyan fórumot, mint a telki példa. Egy néhány fórumot szoktam látogatni, meg irkálni rá, de azonkívül, hogy a mérgemet kiöntöm, és elmondom a véleményem, igazából nem ér semmit, mert megoldást nem találunk a problémákra, a döntéshozóink pedig nem olvassák azokat a fórumokat. Lehet pesszimista vagyok ezen a téren, de úgy gondolom, ez (Telkihez hasonló fórum) nálunk (Biatorbágyon) nem nagyon valósítható meg. Az eddigi tapasztalataim alapján a településünk vezetői nem nyitottak a választóik véleményére. Tudom tartanak meghallgatásokat, a civilekkel úgy mond véleményeztetnek ügyeket, de ezek csak a kötelezettségeik miatt vannak, nem látom, hogy ezekből bármit is elfogadnának. Sokszor úgy érzem, hogyha vki véleményt formál, és az esetleg nem egyezik az ővékével, akkor személyes sértésnek veszik, ötleteket pedig ne is mondjon az ember, mert az csak munkát ad nekik, és különben is, ők a vezetők, ők tudják mi a jó nekem!!

Manátusz 2009.01.17. 23:57:43

@körösladányi: A legjobb tudomásom szerint a következő cég lett a nyertes az Önkormányzat által kiírt honlap pályázaton: Timbrook Consulting

LuiKang 2009.02.03. 13:50:44

@Manátusz: Igen, a fórum pont erre is jó, helyt tud adni a számonkérésnek, illetve a pontos nyomonkövetésnek. Választások alkalmával négy év távlatára sokan nem emlékeznek.
És ha mégannyira nem foglalkozik valaki az ügyünkkel, hát akkor többé nem méltó a képviselő címre, mivel nem minket képvisel.
süti beállítások módosítása